År 9 Mälarhöjdens skola

Årskursblogg för våra nior

So-provet Antiken v.6 Information och tips.

Hej här kommer utförlig information angående SO-provet på torsdag. Provet (som du hittar lägst ner i inlägget) består av 5 frågor varav ni ska besvara 4 av dessa.

Fråga 1-3 om demokratin i antikens Aten, Sverige idag och hur det kan komma att se ut i framtiden ska alla svara på.

– Du själv väljer sedan 1 av frågorna 4 och 5 och svarar på denna.

Vilket stöd kan jag få i skolan för att klara provet?

– Under sista lektionen innan provet (onsdagen) kommer ni att få diskutera frågorna tillsammans med era klasskamrater. Det underlättar om ni har börjat förbereda er inför provet redan till denna lektion.

– På tisdag mellan klockan 14-15:30 har Jannike (SO-läraren i 7a och 7b) bonustid. Information om sal kommer att dyka upp på anslagstavlan utanför vårt So-arbetsrum i C213 på måndag.

– Vi kommer i början av nästa vecka att ge ut en bedömningsmall där ni kommer att få se vad vi förväntar oss i era svar på de olika frågorna.

Om jag saknar information var kan jag hitta den?

–          Era egna anteckningar från genomgångar, från era (och andras) redovisningar om de kända grekerna och från ert arbetshäfte.

– På bloggen har det under hela momentet funnits en presentation som behandlar antikens Grekland. Har man inte redan använt sig av denna finns den att ladda ner även i detta inlägg. Den kan besvara de frågor som finns i arbetshäftet och som vi arbetat med angående demokratin i Aten respektive hur det ser ut i Sverige idag. Den kan även användas för att besvara frågan om orsaker till att grekerna etablerade kolonier och hur dessa påverkade romarriket.

– Häftet från läroboken om kristendomen och romarriket.

– Häftet om ”Aten och Sparta” från nationalencyklopedin.

– Fråga! (en kompis, din lärare osv.)

–          Reflektera över varför jag saknar information. Undvik att hamna i samma sits!

Har jag arbetat fokuserat under lektionerna? Har jag själv tagit ansvar för att ta reda på vad jag missat om jag varit borta någon/några lektioner?

Att tänka på:

– Läs frågorna ordentligt! Ta hjälp av den vägledning som finns i form av underrubriker till frågorna. Exempelvis:

Använd dig av begreppen direktdemokrati och representativ demokrati i ditt svar

Du bör i ditt svar ha med…

– Även levnadsförhållandena och idealen i Aten under antiken kan användas för att föra resonemang om den atenska demokratin.

 

Mvh//

Gustav och Jannike

 

Provfrågor Antiken Översikt över det antika grekland

Föregående

7E vecka 6 och 7

Nästa

vecka 6

  1. Kristin Blixt

    Vill bara dubbelkolla om jag har förstått informationen på den här sidan. Om man pluggar in de två olika ”häftena” och presentationen om antikens Grekland har man då tillgodogjort sig den kunskap som krävs för att kunna svara på frågorna till provet? Mvh Kristin

Kommentera

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén